Що підвищує кальпротектин?

Помірно підвищені значення кальпротектину відзначаються при ураженнях слизової (целіакії, лактазної недостатності, аутоімунного гастриту), значно підвищені концентрації відзначаються при ВЗК, бактеріальних інфекціях ШКТ, дивертикулах та онкологічних захворюваннях, постійному прийомі нестероїдних захворювань.

Що може вплинути на результати Кальпротектин підвищується при аденовірусних, ротовірусних, норовірусних діареях, а також сальмонельозі та кампілобактерній інфекції, при харчовій алергії, муковісцидозі, у 20% – при ожирінні.

Напередодні дослідження необхідна відміна препаратів (проносні препарати вісмуту, заліза, ректальні свічки на жировій основі, ферменти). За три дні до аналізу виключити м'ясо, печінку, ковбаси, рибу та всі продукти багаті на залізо, а також сирі овочі та фрукти.

При змісті кальпротектину у калі на рівні верхньої межі норми 50 мкг/г ризик колоректального раку становив 0,16%, а при рівні 100 мкг/г, що в 2 рази вище за норму – 50,2% та при 110 мкг/г підвищувався відповідно до 786%.