В даний час виробляється тільки шліфоване пшоно, що являє собою ядро проса, звільнене від плодової та насіннєвих оболонок, квіткових плівок, зародка та частково алейронового шару. Колір пшона варіюється від світло-жовтого до яскраво-жовтого.
Пшоняна крупа або по-простому пшоно отримують із злакової культури – проса. Зустрічається пшоно жовтого, бежевого, сірого, білого чи червоного квітів. Чим більш насиченим колір крупи, тим смачнішою буде приготовлена страва. З круп світлих відтінків не вдасться зварити розсипчасту кашу.
Це ядра проса, звільнені як від квіткових плівок, а й від насіннєвих оболонок і зародка, дома якого залишається поглиблення.
Однак, якщо враховувати сучасну технологію обробки зерна, то можна виділити різне пшоно. З якого злака воно виробляється, вже відомо – із проса, а всього розрізняють шліфовану пшоняну крупу, дранець і подрібнену крупу.