Якої форми тандир кращий?

Що стосується форми тандира, то вона ніяк не впливає на процес чи час приготування страв. Але якщо ви плануєте випікати коржики традиційним способом на стінках тандира, то вам більше підійде форма з більш пологою внутрішньою стінкою. Таку стінку зазвичай мають тандири краплеподібної форми або форми барила.

Який тандир Краще: найважливіше Вироби від 50 до 100 кг потрібно встановлювати на рівній, міцній основі. Оптимальна товщина стінок тандира – 5 см, діаметр горловини – від 30 см, висота корпусу – 80-100 см. Вибирайте модель з відкидною кришкою – її не доведеться тримати в руках при завантаженні продуктів у піч.

Оптимальним для домашньої експлуатації вважається тандир із горловиною від 30 сантиметрів. У такій тандир легко завантажиться бараняча нога. Найменший тандир "Ахмат" від "Технокераміки" має діаметр 45 см, а горловину 21 см – але і його експлуатація розрахована на невеликий обсяг продуктів, що завантажуються.

Ідеальна вага тандира для заміського вдома – 100 кг. Висота тандира та діаметр горловини. Принцип той самий, чим більше, тим краще, і бажано, щоб обидва параметри одночасно. Так наприклад, тандир з дуже широким горлом, але низький, буде значно менш функціональним, ніж високий тандир із середнім горлом.