Чому лелеки викидають своїх пташенят із гнізда?

Леку (1957), інстинкт абортування частини відкладених яєць або пташенят, що вилупилися – це пристосування, що дозволяє привести розмір сім'ї у відповідність з кількістю готівкової їжі. У Біловезькій пущі викидають пташенят майже 30% лелек, причому іноді знищуються навіть усі пташенята виводка.

Місцеві жителі розповідають, як лелеки викидали з гнізд яйця та пташенят, залишаючи по 1-2. Так птах намагається зберегти хоча б частину потомства, якщо розуміє, що зможе вигодувати всіх.

Орнітологи пов'язували таку поведінку з нестачею природного корму лелек у окремі роки. Відомо, що інфантицид, тобто дітовбивство, не так вже й рідко зустрічається в тваринному світі і пояснюється крайньою необхідністю регулювати чисельність потомства з метою збереження якоїсь його частини.

ничать Parus major, пташенят мухоловок-строчок Ficedula hypoleuca, стрижів Apus apus, горобців Passer domesticus і P. montanus. У птахів-Норників також відзначено "випадання" пташенят з гнізд, Наприклад, у берегових ластівок Riparia Riparia (Павлова 1962).