Кавові зерна були пересмажені Пересмажені кавові зерна дають напою гіркий, горілий смак. Часто при гіркоті в каві люди звинувачують своє невміння приготувати хорошу каву, хоча причина насправді може критися в міру та як обсмажування зерен.
На інтенсивність гіркоти смакує кава впливає концентрація фенольних сполук у ньому. Одними з найпоширеніших фенолів є хлорогенові кислоти. Вони становлять до 8% сухої маси зелених зерен арабіки. Кофеїн також відіграє важливу роль у формуванні гіркоти, але меншою мірою.
Щоб усунути гіркий смак кавапотрібно додати в напій щіпку солі. Іони натрію усувають гіркий смак, і в деяких країнах, наприклад Норвегії, Туреччини, Угорщини пити кава із сіллю – це традиція.
Ідеальний еспресо повинен мати приємну гіркуватість, потім злегка дати кислинку і залишити приємний післясмак. Приготування капучино – це ціле мистецтво, і, на жаль, місць, де вам приготують цей напій-насолоду, можна перерахувати на пальцях однієї руки.