Крім класичного еспресо (7-10 г кави на 18-35 мл води) існують його різновиди: Доппіо – подвійна порція еспресо Трипло – потрійна порція еспресо Рістретто – та ж кількість кави, але кількість води зменшується до 15 мл.
Класичний еспресо зазвичай має об'єм 25-35 мл і подається в чашці демітасі на 60 або 70 мл. Подвійний еспресо, що готується з 14-18 грамів кавамає об'єм 60 мл.
Найбільш базовим варіантом і при цьому легким для запам'ятовування буде така пропорція: 10 гр кави – 100 мл води. Однак, варто відзначити, що Американська Асоціація Спешелті Кава, SCAA рекомендує дотримуватися іншої пропорції: 10 гр кави – 170 мл води.
Кофеїну в еспресо зазвичай дуже мало, так як він протікає дуже швидко і виділитися деякі речовини просто не встигають.