Томлена гусятина має ніжну, волокнисту текстуру та м'який, трохи солодкуватий смак.
Виходячи з цих двох міркувань, робимо нехитрий висновок – м'ясо качки м'якше, але жирніше (чому читайте далі). А м'ясо гусака слід маринувати до приготування, але воно менш жирне. Чим відрізняється домашня тушка качки від тушки гусака. Видно не озброєним поглядом – тушки гусака і качки відмінні розмірами.
Традиційно гусак йде на приготування других страв, хоча на його м'ясі можна, можливо варити солянки, розсольники та інші супи. Зазвичай гусака запікають повністю, гасять або підсмажують. Якщо є фарш, можна, можливо приготувати тефтелі, пельмені, фрикадельки. З м'ясом гусака готують плов, багато салатів, рагу та інші страви.
Гуся відрізняє товста шкіра, важкі кістки та дуже багато жиру. Тому м'ясо то не пропікається, то виходить сухим і жорстким, то набуває неприємного жирного присмаку.