В результаті ККД індукційних плит досягає 90% на відміну від електричних та газових плит, ККД яких знаходиться в межах 50-60%. Крім того, не слід забувати, що час прогрівання конфорки електроплити до робочої температури становить 30-40 хвилин.
Один із головних мінусів — індукційні плити обходяться у 2-5 разів дорожче порівняно з газовими та електричними аналогами. Крихкість склокерамічних поверхонь. Впали на плиту важкі предмети можуть її розколоти. Підвищити рівень захисту можна, застосовуючи сталеві накладки.
Індукційна плита нагріває посуд швидше – Доводить літр води до кипіння за 2 хвилини проти 5 хвилин у найпотужніших електричних моделей.
Індукційні плити швидше нагрівають їжу, ніж газові. Це пов'язано з тим, що індукційні плити більш ефективно використовують і розподіляють тепло, що виділяється, ніж газові.