У солодкому шампанському вині міститься понад 50 г цукру на літр, в напівсухому – від 32 до 50 грамів на літр, в сухому – від 17 до 32 грамів цукру на літр, в екстрасухому – від 12 до 17 грамів, у брюті міститься менше 12 грамів на літр.
За рівнем солодощі шампанське ділять на такі рівні:
- Brut Nature, або Zero (0 – 3 г цукру з розрахунку на літр)
- Extra Brut (0 – 6 г/л)
- Brut (до 12)
- Extra Sec (12 – 17)
- Sec (17 – 32)
- Demi-Sec (32 – 50)
- Doux (понад 50 г/л, солодкі версії сьогодні дуже рідко виробляються)
Напівсолодке (Demi-Sec) – за ступенем солодощі еквівалентно десертним тихим винам. Цукру в ньому до 50 г/л. Солодке (Doux) – сама солодка різновид шампанського із вмістом цукру понад 50 г/л.
Brut (брют) Найпоширеніший тип шампанського. Вміст цукру – не понад 15г/літр. Про всяк випадок уточнимо для тих, хто не знає не солодке. Такий собі проміжний сорт винограду між брютом і напівсолодким.