На відміну від переважної більшості речовин, вода при нагріванні здатна зменшувати свій обсяг (рис. 1), тобто має негативний коефіцієнт теплового розширення. Втім, йдеться не про весь температурний інтервал, де вода існує в рідкому стані, а лише про вузьку ділянку — від 0°C приблизно до 4°C.9 Aug 2009
Для твердих та рідких речовин при нагріванні об'єм збільшується згідно з формулою: V(t) = V0(1 + β*t), де V0 – об'єм тіла при температурі 0 "С, β – коефіцієнт об'ємного розширення, t – температура тіла. При збільшенні температури відбувається теплове розширення тел.
Якщо на вулиці тепло, то вода рідка. На морозі вода замерзає і перетворюється на лід. А при нагріванні вона випаровується і стає водяною парою. При цьому змінюється відстань між молекулами води.
При нагріванні вода розширюється, а при охолодженні стискається.