Що стосується форми тандира, то вона ніяк не впливає на процес чи час приготування страв. Але якщо ви плануєте випікати коржики традиційним способом на стінках тандира, то вам більше підійде форма з більш пологою внутрішньою стінкою. Таку стінку зазвичай мають тандири краплеподібної форми або форми барила.
Який тандир Краще: найважливіше Вироби від 50 до 100 кг потрібно встановлювати на рівній, міцній основі. Оптимальна товщина стінок тандира – 5 см, діаметр горловини – від 30 см, висота корпусу – 80-100 см. Вибирайте модель з відкидною кришкою – її не доведеться тримати в руках при завантаженні продуктів у піч.
Оптимальним для домашньої експлуатації вважається тандир із горловиною від 30 сантиметрів. У такій тандир легко завантажиться бараняча нога. Найменший тандир "Ахмат" від "Технокераміки" має діаметр 45 см, а горловину 21 см – але і його експлуатація розрахована на невеликий обсяг продуктів, що завантажуються.
Ідеальна вага тандира для заміського вдома – 100 кг. Висота тандира та діаметр горловини. Принцип той самий, чим більше, тим краще, і бажано, щоб обидва параметри одночасно. Так наприклад, тандир з дуже широким горлом, але низький, буде значно менш функціональним, ніж високий тандир із середнім горлом.