Коли та як пророщувати живці винограду?

Наприкінці зими або напровесні живці знімають із зберігання. Це найсприятливіший час для вирощування саджанців винограду (або саджанців із закритою кореневою системою – ЗКС). У такому разі вже в початку травня можна буде висадити молоді рослини у відкритий ґрунт.

Вимочування живців перед посадкою Для відновлення їх замочують у воді дві доби. Вода має бути дуже холодної, оптимальна температура 16-18°С. Після вимочування ставимо живці на пророщування (див. Укорінення живців винограду).

Нижній зріз (під кутом 90 градусів) зробіть одразу під нижньою ниркою. Верхній (під кутом 45 градусів) виконайте на відстані 2-3 см вище за верхню нирку. Підготовлені таким чином живці винограду перед укоріненням необхідно вимочити. Ця процедура проводиться протягом одного-трьох днів.

Саджанці з відкритою кореневою системою висаджують у відкритий ґрунт з кінця квітня, але при цьому дуже важливо враховувати, щоб повітря прогрілося до +15С, а ґрунт – до +10С. Живці із закритою кореневою системою можна висадити у відкритий ґрунт пізніше, починаючи з другої половини травня до початку літа.