Молозиво (лат. Colostrum) – секрет, що утворюється в молочній залозі корови за 1-1,5 тижні до отелення і протягом перших 4-5 днів після пологів. Молозиво містить усе, що необхідне телятці речовини – білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи, воду та низку інших біологічних речовин.
Вживання коров'ячого молозива благотворно впливає на організм людини. Цей продукт рекомендується вживати людям, які були ослаблені внаслідок тривалої хвороби, а також діабетикам, особам, які мають хронічні запалення, страждають на астму, хворобу Альцгеймера або алергію.
Жіноче молозиво – Секрет молочних залоз, що утворюється в останні дні вагітності і в перші 3-5 днів після пологів, після чого змінюється перехідним молоком, а потім і зрілим. Молозиво являє собою жовту, густу, в'язку рідину із солонуватим смаком та специфічним запахом.
Молозиво перших надоїв після отелення різко відрізняється від нормального молока і за кольором (темно-жовтий – до жовто-бурого), і за смаком (солодко-солонуватий з гіркуватим присмаком), і за консистенцією (густа, тягуча), і за складом (подібно до крові) корови), та за властивостями (згортається при нагріванні, не згортається …