Що таке поташ у кулінарії?

Поташ (карбонат калію) використовується при приготуванні тіста для пряників з медом та сиропом, які містять необхідні розпушення кислоти.. тісто, приготовлене з поташом, має довго стояти. На 1 кг борошна витрачається 1-2 ч. ложки поташа.

Кальцинований і напівтораводний вуглекислий калій технічний (поташ) призначається для будівництва (як протиморозної добавки), скляної (у виробництві тугоплавкого скла та кришталю), електровакуумної, хімічної та інших галузей промисловості.

Пота́ш, карбонат калію або вуглекислий калій (хімічна формула K2CO3 – середня сіль калію та вугільної кислоти, калійний аналог харчової соди. Чистий карбонат калію виглядає як білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді. Поташ малотоксичний, відноситься до ІІІ класу небезпеки хімічних сполук.

Процес виробництва поташа полягав у перепалюванні деревини, рідше – трави та гречаної соломи, замочуванні та випарюванні золи у чанах з наступним прожарюванням у печі. Серед кількох варіантів отримання поташу виділявся архаїчний "казанський спосіб" – без проміжного замочування золи.