Як нагрівається плита?

З точки зору електротехніки, електроплита є нагрівальною електроустановкою, оскільки проходження струму через опори (нагрівальні елементи) згідно із законом Джоуля-Ленца супроводжується виділенням теплової енергії, що використовується для приготування їжі.

Електроплита (жаркова або варильна панель) складається з незалежних нагрівальних елементів – конфорок. Конфорки бувають спіральні, суцільні, галогенні та керамічні. Нагрівання конфорок до потрібної температури регулює терморегулятор. Духова шафа обладнана, як правило, нижнім і верхнім теном.

Температура полум'я при різних режимах горіння Запалення газу відбувається за температури від 650 до 700 градусів, а стабільний процес горіння – від 850 до 900. Таких значень цілком достатньо для приготування страв та нагрівання гарячої води: для миття рук і навіть опалення приміщення.

Конфорка прогрівається (приблизно) від 50 до 500 градусів С. Температура нагріву залежить від того, як довго включена конфорка. Чим вище ступінь, тим довше конфорка залишається включеною і відповідно вища температура нагріву.