Продукт має бежевий колір, характерні запах та смак. Палене молоко добре зберігається, довше не скисає порівняно з цілісним або кип'яченим молоком. Палене молоко вживають переважно у вигляді напою. Також використовується для виготовлення варенца, ряжанки та в кулінарії (печиво, пироги, креми).
Пряжене молоко відрізняється від звичайного молока процесом підготовки – крім стандартних процедур, таких як гомогенізація та пастеризація, пряжене молоко піддається особливому томлінню – його витримують за певної температури в закритих ємностях, протягом 3-4 годин.
Понюхайте молоко. У свіжого молока немає різкого запаху, воно просто пахне як молоко. Молоко набуває неприємного запаху і різкого смаку, тільки коли воно зіпсувалося.
Кип'ятіння рідини. Невелика кількість молока довести до кипіння. Якщо при закипання рідина згорнулася, значить молоко прокисло.