Яку обробку проходять яйця перед продажем?

Дезінфекція товарного яйця здійснюється після сортування та просвічування овоскопом. В якості дезрозчину застосовують формальдегід або кислотні дезінфікуючі засоби на основі оцтової кислоти. Формальдегід – отруйна речовина, що негативно впливає на навколишнє середовище.

Яйце обробляють у 4-секційній ванні в наступному порядку:

  1. у першій секції – замочування у теплій воді при температурі 40 – 50 град. …
  2. у другій секції – обробка протягом 5 – 10 хв. …
  3. у третій секції – дезінфекція протягом 5 хв. …
  4. у четвертій секції – промивання проточною водою протягом 5 хв.

Пошкоджені яйця утилізують. У першій ємності яйця обробляють в 1-2% теплому розчині кальцинованої соди протягом 5-10 хвилин. Розчин готують так: на 10 літрів води 100-200 г соди. За наявності забруднень на шкаралупі її зчищають щіточками.

Технологія обробки така: яйця, обробляють у ваннах, у три етапи, у наступному порядку.

  1. У першій ємності – обробка теплим, 1-2% розчином кальцинованої соди, протягом 5-10хв. …
  2. У другій ємності – дезінфекція дозволеним дезінфікуючим засобом, розчином, згідно з інструкцією щодо його застосування.