Дезінфекція товарного яйця здійснюється після сортування та просвічування овоскопом. В якості дезрозчину застосовують формальдегід або кислотні дезінфікуючі засоби на основі оцтової кислоти. Формальдегід – отруйна речовина, що негативно впливає на навколишнє середовище.
Яйце обробляють у 4-секційній ванні в наступному порядку:
- у першій секції – замочування у теплій воді при температурі 40 – 50 град. …
- у другій секції – обробка протягом 5 – 10 хв. …
- у третій секції – дезінфекція протягом 5 хв. …
- у четвертій секції – промивання проточною водою протягом 5 хв.
Пошкоджені яйця утилізують. У першій ємності яйця обробляють в 1-2% теплому розчині кальцинованої соди протягом 5-10 хвилин. Розчин готують так: на 10 літрів води 100-200 г соди. За наявності забруднень на шкаралупі її зчищають щіточками.
Технологія обробки така: яйця, обробляють у ваннах, у три етапи, у наступному порядку.
- У першій ємності – обробка теплим, 1-2% розчином кальцинованої соди, протягом 5-10хв. …
- У другій ємності – дезінфекція дозволеним дезінфікуючим засобом, розчином, згідно з інструкцією щодо його застосування.